Meldpunt discriminatie

 

Meldpunt discriminatie

“Discriminatie betekent letterlijk het maken van verschil. Je spreekt over discriminatie als iemand of een bepaalde groep mensen anders wordt behandeld op grond van kenmerken die er niet toe (mogen) doen. Dit kan gebeuren vanwege huidskleur, sekse, seksuele voorkeur, geloof, leeftijd, politieke overtuiging of bijvoorbeeld handicap/chronische ziekte.”

Verschillende vormen

Pesten, schelden, opmerkingen of grappen maken kan discriminerend zijn. Maar ook bijvoorbeeld racistische graffiti kan beledigend of kwetsend zijn. Mensen kunnen ook worden uitgesloten van goederen of diensten vanwege kenmerken die er niet toe doen. Je wordt in een winkel bijvoorbeeld anders behandeld dan andere klanten, of men zegt ‘deze regel geldt helaas niet voor u’.

Een andere vorm is mensen de toegang weigeren (‘u mag hier niet naar binnen’), terwijl anderen wel worden toegelaten. Een nog ernstiger vorm is bedreiging of zelfs het gebruik van geweld. Het komt bijvoorbeeld voor dat iemand bespuugd, geschopt of in elkaar geslagen wordt vanwege zijn geloof, seksuele voorkeur of huidskleur.

Heeft melden zin?

Anti Discriminatie Bureau ZeelandMelden heeft altijd zin. Want alleen als discriminatie gemeld wordt, kan er tegen opgetreden worden. In Zeeland kan je hiervoor terecht bij Anti Discriminatie Bureau Zeeland. Zij kunnen je helpen door te bemiddelen met de persoon of organisatie waar je een klacht over hebt. In de meeste gevallen wordt zo een oplossing gevonden. Als het nodig is doet het bureau samen met jouw aangifte bij de politie of een verzoek bij de Commissie Gelijke behandeling. Als je de ervaring meldt, kan ADB Zeeland jou helpen om jouw recht te halen. Bovendien is jouw melding ook belangrijk om meer inzicht te krijgen in hoe en hoe vaak discriminatie voorkomt, zodat er doelgericht beleid ontwikkeld kan worden om discriminatie te bestrijden.

Op de website van ADB Zeeland kan je via het meldingsformulier een klacht indienen of een melding maken van discriminatie. Dit kan ook anoniem. Wanneer je een klacht indient, blijft je betrokken bij vervolgstappen die ADB Zeeland onderneemt. Bij een melding gebeurt dit niet, dan registreren we alleen het door jou gemelde voorval.

ADB Zeeland bewaakt uw privacy zorgvuldig en zal jouw gegevens nooit doorgeven, tenzij je daar zelf nadrukkelijk toestemming voor hebt gegeven.

Help mee of doe een donatie

Zonder jouw hulp is er geen COC. Met jouw activisme en donaties bereiken we meer emancipatie, sociale acceptatie en gelijke rechten. We hebben je dus hard nodig - of je nou bijdraagt met tijd, kennis of geld.

Vereniging

Het COC is de oudste nog bestaande belangenvereniging voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. COC Nederland werd in 1946 opgericht in Amsterdam. Sinds juli 2000 is de functie van het landelijke COC veranderd naar een overkoepelend orgaan, federatie Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC, dat wordt gevormd door de verschillende zelfstandige COC’s in Nederland.

Voorlichting

Je wilt jezelf kunnen zijn, of je nu homo, lesbisch, biseksueel of hetero bent.
Helaas is het nog niet de gewoonste zaak van de wereld om te vertellenVoorlichters dat je als jongen op een jongen verliefd bent, of als meisje op een meisje. Ook in Nederland is er nog onbegrip en discriminatie richting homo’s. Hoe zit het bij jouw op school op jouw vereniging, instelling of bij de jongeren in jouw omgeving?

Informatie & advies

Wat is LHBT en waar kan je meer informatie aanvragen.